My mood recently

Tuesday, October 18, 2011

Am i ready??? # Season 2


Hah! kalau dulu 'Am i ready??' pasal lain..harini lain plak...

Kenapala mesti mengeluh. Hati berkata-kata.

Suka? Tak jugak. Sedih? Entah la. Excited? Tak jugak. Nervous? Ha! Mungkin. Tapi tak tahu sebab apa. 

Actually i can't believe that I will leave the place that i grow with ~ from fresh grad..married and now..been a mom of my 2 lovely kidy heroes. 

Kerja selama 4 tahun di BC bawa saya banyak pengalaman yang ditimba. 
Daripada kerja ber'team ke 'onemanship'. 
Daripada tak confident bertutur sehingga confident bertutur dalam English.

Ingat lagi masa mula-mula dapat job nih. I always told myself, this is might be the place that can i learnt more. And yes it is! Saya lembab English. Tapi sekarang takde la 'perfecto'. Cukup lah sekadar untuk developement diri sendiri. Self-confident that i gain in BC hope can bring me a brighter future in my life ever. 

Kawan-kawan yang akan dirindui. Hilau tawa usik mengusik rakan-rakan sekerja tak mungkin saya akan lupakan. 

Few words from my colleagues, "She is sitting is VEeery at the end of the office. Silent. Quite. But she is very hardworking doing her job. She always taking the task even it is a tight deadline without any angry and bubbling."

"And will miss her with her charm dimples."

So terharu tau.

Simple farewell for me did on 17 October 2011. Without knowing their plan. And very late notice. Speech saya pun tak seberapa. The whole office gather together, hearing the speech from the leaver. That's BC culture when someone is leaving. 

Nak tak nak. Memang kene bagi speech. Darah gemuruh macam biasalah. Speech dalam English dengan spontan is my weaknesses. But belive me with all your confident, you can do it! 

Haih. Ape menyimpang merepek meraban nih. 

I nak tau ape yg 'Am i ready?' tuh.

It is actually, am i ready to the new and lots of changes?

Jangan tak tahu. Saya dah biasa with the flexible working hours. Saya dah biasa juga dengan easy tolerate with the bosses. Saya juga dah biasa dengan flexibility, diversity and equal opportunity di BC. 

And start from 1 November 2011. 
Saya akan bertukar ke dunia 'Perbankan'. Tapi bukan la bankers. As you know la kan with the fix working hours. 

And yang paling best dan sempat saya tanya dengan HR baru.

"Sini ade dress code policy ke?"

"Ade!Baju kurung or yang seangkatan dengannya. Jangan ketat, singkat or jarang. Baju dan seluar boleh. Sama jugak jangan ketat sendat dan singkat."

"Huh, wajib tahu nih! Terima kasih!"

Dalam hati. Habis la. kene review balik semua dalam wadrobe. Tapi? Ke kene beli sebab takda baju yang sepatutnya. Sigh*

Tak tahulah dah bersedia ke belum nak terima environment baru. Apepun yang berlaku. Saya tetap kene hadapinya kan~

By the way, thanks sangat-sangat pada kawan-kawan pejabat. Saya suke sangat hadiah tuh! 



* saya budak masih belajar, kalau salah tolong tunjukkan, kalau anda bijak dan pandai, English yang tak betul tuh, tolonglah betul-betulkan saya ^_^ (pantun berterabur)

Friday, October 7, 2011

Aku Permata

Saya tak boleh berhenti menyanyi lagu ni. Seharian semalam saya mencari dengan tak tahu siapa yang nyanyi, dan tak tahu tajuk lagu. Yang saya tahu, "walau". Satu perkataan dalam lirik lagu tuh. Tapi saya tahu macamana nk humming lagu nih! Cemane nak google??!!

At last buat muka tebal, "baba, dengar ni orang nak nyanyi! Hmmmmmm.... Ha?! lagu sape nih?" "Laaaa...awak fan die pun awak tak ingat?! Salma mentor tu la!"

Alahai. Cemana boleh tak perasan.

So here you go! Lagu yang terngiang-ngiang dicorong telinga saya nih. Walaupun dah agak ketinggalan, but i still want to say, "i love thing song!"

Lirik yang hebat. About diri sendiri. Yes! Ia seperti hati saya yang sedang menyanyi-nyanyikan lagu ni.
"Waaalaaaaaaaaaau tiada tangan menghulur..Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula...Tuuuuuhaaaaaaaan, hanya engkau mengerti...Perjalanan hidup seorang insan"

Jom layan....

Aku permata | Sing by Salma Mentor5 | Taja's song

Terdampar jauh dihempas badai kuhanyut
Hati merintih terkunci mulut membisu
Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
Liku ranjau kutempuh dalam mencari jawapan

Di sudut kecil hatiku sering berkata
Apa yg terjadi ada hikmah sebaliknya
Kuberanikan diri menongkah arus yang deras
Demi hari esok ku relakan

Chorus:
Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Kini ku jauh memetik bintang di langit
Berakhir musim dingin kini mekar bunga indah
Tinggallah memori terpahat di dalam dada
Terjawab sudah segalanya

*Ulang Chorus

Aku hanya ingin merasa
Kemanisan hidup di dunia yang kudambakan
Tuhan hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh
Ku bangkit semula
Hanya titipkanlah doa
Agar permataku terus bersinar

Thursday, October 6, 2011

Silaturrahim

Mungkin pelik dengan topik hari ini.

Tiba-tiba hati terdetik nak mengeluarkan topik ini.
Seperti biasa sebelum memulakan topik, haruslah dikaji dulu sebelum berbicara panjang lebar.

Kenapa tiba-tiba?
Entahlah. Memikirkan keluarga sendiri. Terpanggillah jari-jemari ini untuk mengarang seperenggang dua berkenaannya.

Adik beradik 5 orang. Tinggal yang bongsu masih di menara gading menyambung cita-cita untuk segulung ijazah sarzana muda.

Hmm. Bermakna. 4 orang dah kawin. Besar sudah keluarga saya. Saya anak ke-4. Anak yang kedua bongsu. Biasanya lebih sensitif.

Kalau diingatkan kembali, waktu kecil. Semua bermain riang bersama-sama. Berkongsi cerita suka dan duka.

Tapi.

Bila berumahtangga, kenapa ada yang antaranya menjadikan itu sebagai border atau dengan erti kata lain, halangan. Atau mungkin penyebab kita tak boleh riang ria bersama-sama lagi. Susah untuk berkumpul. Berjumpa.

Banyak komitmen. Sibuk dengan keluarga. Banyak urusan. Siapkan kerja-kerja rumah. Itulah alasannya.

Hanya Facebook penyambung silaturrahim zaman kini. Kalah telefon bimbit yang sentiasa dibawa kemana-mana untuk menghubungkan silaturrahim ni. Walau duduk sekangkang kera.
Kadang tuh, sampai sebulan tak dengar berita. Tahu-tahu tiada di dalam negara. Sedang di luar kawasan. Sakit. Bercuti. Balik kampung.

Kenapa ye. Perlu ke berahsia dengan perkara-perkara begini. Perlu ke tidak cerita sesama adik beradik. Is that a problem?

Lebih-lebih lagi, pabila keluarga adik beradik itu sendiri semakin besar. Bertambahnya menantu dan cucu cicit segala. Dan semuanya semakin 'buat hal sendiri'. Kenapa perkara macam ni terjadi?

Tak sefahaman ke? Tak ingat lagi ke?

Sedih.

Sedih akan hubungan itu seolah-olah tidak wujud. Semakin berumur semakin renggang.

Tapi.

Tahukah anda betapa indahnya silaturrahim adik-beradik itu.

Cuba renungkan istilahnya.
Silaturrahim ( صِلَةُ الرَّحِمِ ) terdiri dari dua perkataan, iaitu Silat ( صِلَةٌ ) : Hubungan, danRahim ( الرَّحِمُ ) : Kasih sayang atau rahim. Jadi menurut bahasa Siaturrahim bermakna : Hubungan kasih sayang atau hubungan antara keturunan dari rahim yang sama.
(Sumber dari sini)

Subhanallah. Indahkan. Hubunga dari keturunan rahim yang sama. Berkongsi rumah yang sama sebelum melihat dunia.

Jadi mengapa ia perlu direnggangkan atau diputuskan (jauhkanlah).


Silaturrahim KHAS


Silaturrahim AM

dan semua umat Islam...

Tuesday, October 4, 2011

WANITA itu ISTIMEWA

Sumber dari FB, forwarded email dan sebagainya.

Ianya buat saya tertarik. Dan ingin memakukannya didalam blog buruk ini.

Baca dan renungkanlah wahai insan yang bergelar lelaki.....

Wahai Tuhan, mengapa wanita sering menangis?

Jawabnya:
Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
Ku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
Ku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
Ku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
Ku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
Ku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
Ku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana Ku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

Tangisan sedih kerna ditinggalkan.
Tangisan pilu kerana meninggalkan
Tangisah kecewa kerana dilukakan.
Tangisan hampa kerana dilupakan.
Tangisan gembira kerana kejayaan.
Tangisan wanita penuh makna.
Tangisan untuk insan yang tersayang.

* T_T

Monday, October 3, 2011

I'm leavin' on a jet plane..

....Don't know when I'll be back again....Oh babe, I hate to go...

...All my bags are packed I'm ready to go...I'm standin' here outside your the door..I hate to wake call you up to say goodbye...

lalalala.....lalalala...*tak hafal lirik ye.

*sigh

Lagu dimodify sesedap rasa.
Bukan nak terbang ke mana-mana.
Tapi meninggalkan warga ofis kesayangan hamba.
..untuk tawaran diluar sana.

Tak tahu apa yang dikejarkan...
Tak tahu apa yang dicarikan...
Tak tahu apa yang cuba dilakukan...
Dan tak tahu apa yang dinantikan...

Bukan duit yang dicari..
Bukan waktu yang dinanti..
Bukan keselesaan yang difikiri...

Tapi..
Dunia yang penuh dengan pasang surut lautan.
Bumi yang penuh dengan keindahan dan kesuraman.
Hidup yang penuh dugaan dan cabaran..

Dan dengan segala-galanya..
Menjadikan saya...
Untuk menyahut cabaran yang datang..
Mengambil kesempatan yang tiba...
Menyambut peluang yang bertimpa...
Demi keluarga tercinta...

Haish...bersajak pulak on Monday blues nih! *gile!

Tapi bak kata orang, ingin kan sesuatu sentiasa ada pengorbanan kan...and IT IS actually..
Cuba kaji apa saja yang kita buat...apa saja yang kita lakukan..perolehkan sesuatu PASTI ada pengorbanan...*ayat berulang ^_^

Dan saya, selepas 4 tahun...dengan rasminya mengarang dan menghantar surat perletakan jawatan...pada tanggal 14 September 2011.

Dan sekarang...ada lebihan dalam 10 hari bekerja lagi untuk menghabiskan saki baki bergembira bersama rakan sekerja.

Will miss them a lot!

As always when people who's leaving BC they will said, "..its all about people you are working with...." and YES! i will miss all those people yang saya sayang sangat-sangat! And for those yang dah meninggalkan BC lebih awal dari saya..i would like to say,"em following you guys!"

Ho-yeahh...!!

*ups. content yang sungguh takde kene mengena dengan tajuk entri. *dush!

Friday, September 30, 2011

Susahnya menjadi diri sendiri


Tak pastilah apa pendapat orang lain. Tapi yang pentingnya saya adalah seorang umi kepada 2 orang anak dan bekerja di ibu kota.

Pasang surut susah dan senang menjadi seorang umi, memang tak kan dapat nak dirungkaikan dalam blog ni kerana terlalu banyak sehingga tak dapat nak disusun satu persatu jalan ceritanya.

Cuma.

Hanya yang mampu. Berkongsi cerita. Meluahkan. Dan melepaskan di'blog cabuk sendiri yang tak berapa ramai pengunjung dan pembacanya.

Susah hati wanita manakan lega jika tak diluahkan. Mungkin lelaki tak merasainya. Mungkin sebagai baba tak merasai sedalam-dalamnya. Untuk diri yang lemah ini, susah hati sampai tahap berlinangan air mata ni. Memang parah la jawabnya.
Walaupun orang kata, "akan ada penyelesaiannya".

"cuba.."

"plan sesuatu.."

"tak pun carik je maid"

Hmmm...memang orang tak kan faham.

Berita semalam yang tersampai ke lubang telinga ni, terus terpahat dalam kepala otak yang tak besar mana nih dan terbawa-bawa dalam mimpi malam tadi. (Tak ke parah namanya tuh?!)

"Taska confirm tutup kak. Sampai hujung November. Nanti kak sal akan beritahu semua parents kot.", kata pengasuh Iyman dan Amsyar.

"Hah!?"

Terdiam.

Masuk dalam kereta. Kepala dah tak boleh nak tumpukan perhatian.
"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan hambaMu yang hina ini." dalam hati.

"Mana nak carik baba? Apa kita nak buat?" diluahkan pada baba.

"Takpe2..nanti kita fikirkan". Mudahkan jawapab baba.

Dan tak semudah itu dalam fikiran umi nak menyelesaikan masalah itu.

Iyman yang nak maruk 6 bulan umurnya pun baru nak selesa duduk di taska tu. Amsyar pulak dah biasa dengan kawan-kawan di situ. Sampai ada 'geng' sendiri. (FuyyooH!). Suka tengok Amsyar bila ceria dan keypoci bila balik dari taska. Walaupun tak tahan dengan bingitnya suara dia dalam kereta. Tapi hati umi rasa lapang bila tengok anak sihat dan ceria. SamalPengasuh Iyman pun baru nak tahu rentak Iyman, kehendak Iyman. Bukan senang orang nak 'handle' bayi nih kalau tak kena gayanya Kalau tak galakan dan kepercayaan dari parents itu sendiri dan knowledge dari pengasuh itu jugak, memang susah nak handle.

"Tadi Iyman die asyik nak nangis je kak. Susah sangat saya bedung die ketat-ketat. Masuk dalam buai. Tido pun dia.."

"La yeke, sian kat awak. Dia memang macam tuh. Kalau nak tido memang susah. Terima kasih la sangat"

Baru je hati umi ni nak lega tinggalkan Iyman kat taska. Bukan senang nak carik pengasuh yang sudi nak jaga akan kita kan. It is not easy than you think.

So sekarang macamana????

Buntu.

Buntu.

Dan buntu.

Susah betul nak hanta anak sesuka hati selagi takde orang yang rekemenkan tempat.

Susah betul nak bagi pada baby sitter yang kita pun tak berapa kenal.

Susah nyeeeeeeeeeeeeeeeEEEEEEEEEEEE!!!

UMI: menghabiskan masa 'browsing' mencari pusat jagaan kanak-kanak. Tapi dalam hati masih,"ok ke nak anta anak ke sini?"

Hmmmmmm.....alahai hero-hero umi ni.....

(-_-)






Tuesday, September 27, 2011

My soul, My heart and My love...


They completed my life...

Terima kasih padaNya kerana apa yang aku jangkakan sama seperti yang diharapkan.

Kasih tiada kurang tiada beza buat mereka.

Sayang yang itu, sayang lagi pada yang ini. Sayang yang ini, sayang lagi pada yang itu.

Terima kasih ya Allah kerana kurniakan aku satu hati dan perasaan yang satu ini.

Indah tak terkata.

Bahagia tak terhingga.

Tuesday, September 20, 2011

Rindu


Rindu kamu!

With or without other half

Bile dah depan mata asyik nak bergaduh je...bile tak de rasa rindu....
Bile dah sentiasa jumpa, sume benda nya jadik salah... bile tak de susah rasanya...
Jadi bersyukur je lah dengan apa yang ada...Amin ya rabbal alamin..

Agak lama tinggal kan blog sendiri...busy dengan perihal keluarga hingga terlupa perihal blog. Alhamdulillah masih sihat rupanya. ^_^

Malangnya tuannya pula yg tak sihat.
Untuk wanita berkahwin, of course you know who is my other half.

He leave us for work for 3 days in short notice.

Walaupun 3 days tapi rasa macam 3 bulan. T_T

Dan waktu-waktu macam ni lah, umi demam..anak demam..umi demam balik..anak demam..anak batuk..umi sakit perut.. Haihhh...berpeluh-peluh menguruskan segala-galanya. Mujur ada ahli keluarga yang dapat membantu. Dengan badan yang baru nak sihat nih, terasa kurang tenaga nak menguruskan 2 org anak. Dengar anak dua-dua menangis, sampai tahap dah tak tahu nak buat apa. Apa yang saya tahu, air mata berlinangan dengan sendirinya.

Kenapa jadik macam ni eh? Malam tidur pun tak lena. Mimpi bukan-bukan. Fikir bukan-bukan.
Risaukan si dia di perantauan orang. Risaukan diri sendiri dan anak-anak.

Ya Allah Ya Tuhanku, lindungilah kami dari segala bencana buruk, kesusahan,kesukaran, kesulitan,kerumitan, kegelapan ya Allah. Amin~

Sangat penting untuk diambil kira bagi mereka yang sering out station meninggalkan keluarga diberi notis awal supaya yg bakal pergi dan bakal ditinggalkn boleh prepare phisicaly and mentality. Terasa susah bila short notice.

And today is the 2nd day without my other half. Handling to kids without any problem. Umi lebih tenang, so anak pun tenang. And rindu mula terasa. Si adik tak paham apa-apa. Si
abangnya pantang umi tinjau kat tingkap,"baba yeh umi? baba balik eh..?"
Tak saba nak tunggu hari khamis.

We miss you baba!

Tuesday, July 19, 2011

Patutkah berhenti berharap?

"Cube luahkan kat blog....", kata si suami selepas si isteri tak henti-henti luahkan perasaan yang tak menentu.

Kenapa?! Kenapa?!Ya Allah..tolonglah tenangkan hati hamba Mu ini. Tolonglah aku.... T_T

Bismillahirrahmannnirrahim....

I've been waiting for 2 weeks.. Its enough to make me sick of it.
Kenapa tak bagitau awal-awal. Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Niat hati nak tukar environment kerja baru.
Sepertinya kecewa. But, what should i do now? What should i feel now? What should i respon?

Dengan tiada tindakan mencari kerja baru, alih-alih dapat panggilan temuduga. Mungkin ini dinamakan rezeki dari NYA. Terima kasih ya Allah.

Tapi....

APA perasaan anda bila dipanggil sesi temuduga kedua?

APA perasaan anda bila sesi temuduga kedua itu adalah sesi 'salary negotiation'?

APA yang patut anda rasa bila mereka kata 'kami terima permohonan anda' dan akan proceed with the offer letter?

APA perasaan anda bila minggu pertama selepas temuduga masih belum terima surat tawaran?

APA perasaan anda bila masuk minggu kedua, anda buat pertanyaan atau follow-up dan the person in-charge out of office..dan manusia yang apart of the department said 'saya tak tahu'?
Dan APA yang patut anda rasa bila email yang dihantar tiada sebarang respon?

DAN. APA YANG PATUT SAYA RASA, bila masuk minggu ketiga selepas temuduga, dan bertanya berkenaan status kita...and she said....
"untuk application anda kami KIV dulu. Jika ada apa-apa info kami akan hubungi kemudian."



JADI SEKARANG APA YANG PATUT SAYA RASA??????!!!!!


Why do they do this to me....

WHY........................................


T_T


Saya dah bersedia untuk segala perubahan yang akan berlaku.


As they said. Kerja lebih masa. Kerja tak tentu masa. I'm ready for that, mentally and physically.



Saya dah bersedia nak begin a new chapter.


Saya dah bersedia nak hadapi cabaran yang baru, suasana yang baru.



Tapi.........


segala yang BARU itu semuanya tak pasti. Macamane.............


Patut ke saya menunggu dan mengharap. Menunggu dan mengharap itu suatu yang meletihkan. Sangat letih. Memang letih.


Saya sangat memerlukan kata-kata semangat tika ini...sangat memerlukan. Siapa nak bagi semangat kat saya.....

Thursday, May 26, 2011

Days with 2 Aliyy...

Klu dulu ber'anak seorang...cuti 'maternity'..terasa xsabar nak mula kerja...

Tapi sekarang..dah rasa semakin malas nak mula kerja...

Ada lagi 6 minggu untuk bercuti-cuti dan berseronok dengan anak-anak dirumah.

Tak tahu kenapa. Walaupun 2 orang tapi tak sepenat masa anak seorang. Serius. Mungkin sebab bila selesai buat 'housework' dan duduk berehat dalam bilik bersama 2 orang anak, penat tu hilang serta merta.

Rutin harian:
Lepas subuh terus bangun mula bekerja.
Siapkan minuman suami sebelum pergi kerja.
Klu ade something untuk dimasak, mungkin akan masak.
At the same time prepare untuk masak 'lunch meals'.
Breakfast sama suami.
Suami dah pergi kerja. Kemas-kemas apa yang patut. Ready susu untuk Amsyar bangun pagi.
Naik atas. Siapkan si kecil. While siapkan Iyman, bagi Amsyar susu. Tidokan baby.
Turn abang Amsyar plak mandi. And last. Umi plak mandi. Settle.
Turun bawah mula memasak untuk makan tengahari sambil giving Amsyar breakfast.
Ngam-ngam sudah masak, Iyman bangun nak susu. Siap.
Umi and Amsyar plak makan tengahari. Siap.
Naik atas bawak Amsyar and Iyman tido.
Then akhirnya..umi dapat rehat... Sembahyang and layan drama Marimar ^_^

Begitulah setiap hari. Kalau ada kerja tambahan sapu ke..mop ke..basuh baju ke..lipat baju ke..waktu petanglah baru nak siapkan. Kalau boring, petang-petang pergi playground ke..shopping ke..

After a month, so far memang ok. Tak boring pun melayan kerenah anak-anak....



Rasa macam tak nak start kerja. How?

Tuesday, May 24, 2011

Happy Hour! Happy Anniversary....

24 May 2008

11 am Si dara berdebar untuk Majlis Khatam Al-Quran. Bersambung pula dengan majlis Berzanji dan potong jambul anak-anak sedara.

6.41pm
Tengah sibuk bersiap untuk Majlis akad nikah lepas Isya'. Debaran si teruna nak berjabat tangan dengan jurunikah. Si dara sibuk mempersiapkan diri dibilik raja sehari. Mak Andam mengambil tugas nya. Jurufoto sibuk dengan kerjanya. Ayah dan bonda serta keluarga bertungkus-lumus degan tugasan masing-masing untuk pastikan semua berjalan lancar...

11.00pm
selesai... dari sesi bertukar dulang hantaran ke sesi akad nikah. Disambung pula dengan acara 'batal air sembahyang' selepas si suami selesai sembahyang sunat. Sambil tetamu lelaki menjamu selesa, majlis berinai berjalan secara ringkas didalam rumah. dan diakhiri dengan acara 'membaling duit' untuk suka-suka bagi mengikut tradisi di negeri Johor. Makan malam diteruskan dengan diserikan tarian kuda kepang. Alhamdulillah semuanya selesai...

^^^^^^^^^^^^^^^^^

Alhamdulillah...3 tahun sudah berlalu tapi saat 'itu' masih menjadi kenangan.
Dan selepas 3 tahun jugalah baru saya dapat mencoretkan cerita ulangtahun perkahwinan kami.
Segala ombak badai berliku insyaAllah kami cube untuk hadapinya bersama.

Bak kata ibu,"Ribut taufan mungkin akan melanda in the next five years..cuma kita kena pandai menghadapi segala rintangan yg Dia beri..InsyaAllah segalanya akan selamat.. Happy Anniversery.."

.
.
.
.
.

24 May 2011

Buat si dia..Asraf bin Ab.Halim
Thanks for being a part of my life..thanks for accept me as i am...thank you for everything....

Semoga this marriage akan berkekalan sehingga ke akhir hayat dengan izin dariNya..

Wednesday, May 18, 2011

Permata hati saya

.
My lovely
ALIYY IYMAN BIN ASRAF


44 days berlalu....saya dah selamat bersalin anak ke-2....

Segalanya berjalan dengan lancar...
Saya bangga dengan diri sendiri...saya tabah..saya kuat semangat...

Terasa banyak yang ingin dikongsi bersama...tp masih memerlukan masa untuk mengarang dan menyusun satu persatu...tp tak hairan la kalau tetibe memang tak tertulis langsung..hehehe...

Pasal anak ni, betullah kata orang. Setiap anak semua lain-lain. Dari saat kita mengandungkan dia, lahirkan dia sampailah masa kita besarkan dia..semuanya lain.. Begitu agungnya anugerah yang DIA beri selepas apa yang jadik 9 bulan yang lalu...

Saya bersyukur padaMU....

Friday, April 1, 2011

April baby..maybe??

Pejam celik pejam celik.

Tak sangka. We are now waiting 'orang baru'.

Setiap kali masuk bilik yang dah siap sedia dengan barang baby.

Kepala ni mesti melayang.

"Tak sangka kami akan bertambah ahli keluarga. Macam mana lah nati...
Macam mana lah Amsyar nati...
Macam mana lah baby ni nati...
Macam mana lah kami nak hadapi semuanya nati...
Macam mana lah kalut umi ngn baba nati melayan kerenah anak-anak...
Siapkan anak-anak pagi-pagi. Hmmm..macamanalah agaknya..."

Ye itulah yang dikatakan persiapan mental dan fizikal nehh.

*mengeluh*

Tak nak ada rasa menunggu. Tapi tetap menunggu. Bila la hari itu. Dah banyak guidance umi baca nih. Nak menunggu battle of the day.

Braxton hicks ntah dah berapa banyak kali dah. Sampai terkonfius dengan contraction nak bersalin. Ukkhhhh...
Bergulung dalam selimut menahan sakit yang masih boleh ditahan. Dalam kepala always said, "Ye, umi kuat. Umi masih kuat. Umi boleh buat."

But whatever it is from top to toe teramatlah penat sakit dan tak laratnyeh. Tapi saya tetap pergi kerja.

Uhuk! Bukan la pekerja berkhemah. Tapi duk umah pun tade siapa. Only me and Amsyar. Nati Amsyar mesti boring dengan umi dia yang tak layan die. Hmmm...

** Now umi dengan baba busy memfinalizekan nama untuk 'orang baru' kami.


Tengok abang kite nih..rajin kan?!
Cuci tricycle yang kak sofea bagi. Good boy anak ummyeh!

Wednesday, March 30, 2011

3 things in 2 hours





Hmm...tarik nafas sekejap.... *mengah*



Okeh..patutnye entry ni dicampak masuk semalam. Tapi tak larat bebenau dah asenye. And akibatnya arini saya amik sick leave. Penat. Sakit dada. Sakit belakang. Sakit kaki segala. Dan semua yang sewaktu dengannya lah. (tapi sempat lagi blogging yerk!) Hehehe..dah petang..dah sihat sikit la rasanya badan nih.


But bile dah duduk rumah ni tau jelah. Same je pun. Cuz kene baby sit anak sendiri. Nasib dia behave elok je so far. Dari pagi lepak kat atas. Masuk waktu lunch turun bawah plak. Umi masak, dia main toys. Makan sama-sama. Habis makan naik atas. Tido. Bangun minum petang plak. Ngeeee...


Ye bercerita pasal semalam. Pagi-pagi dah busy. Sidai kain baju yang dah siap basuh the night before. Lepas tuh, terus bersiap untuk jumpe gynea. Antenatal check up at 37/38 weeks. Doktor kata everything semua ok. And she did says,"one thing about your baby, dia kaki panjang!". Hehehe.


Patutla boleh terasa cam kaki die selit kat tepi pinggang ni. Takde space agaknye. Kadang-kadang rasa macam kene geletek from inside. (,^^)


Settle check up terus pergi lunch. Dah lapar sangat dah. Lepas lunch sempat lagi pergi carik barang sikit-sikit lagi. (at the sam time boleh excersice kaki) Tambah-tambah kelengkapan untuk after hari bersalin.


Tapi yang penting persiapan di bilik single tingkat bawah. Selesa sikit lepas balik hospital nati. Hehehe..mengadekan. Bukan pe. Taknak susahkan husband. Takyah kalut-kalut nak setup bilik bila umi balik dari hospital. (,^^) And barang-barang baby semua dah ada dalam bilik nih.


Sampai rumah mase tuh at 3.30pm. Penat!

Sembahyang. Tukar baju. Bersiap itu dan ini. (Sambil dalam kepala memikirkan apa nak masak untuk dinner)

Pukul 5 masuk dapur.


Ya, dan inilah time for '3 things within 2 hours'.



Kelentang...kelentung...kelenting...





Cucur pisang untuk minum petang...SIAP!






Nasi goreng campur untuk makan malam..SIAP!





Dan akhir sekali..Kek coklat..SIAP!


Pukul 7 lebih dah tersadai kat sofa.





Fuhhhhh...Saya penat!


Dan disebabkan semalam jadik super woman sekejap. Harini badan macam baru lepas balik dari kerja buruh. Berdiri lame sangat. Bangun duduk. Tu tak campur lagi dengan kerja sapu lantai. Kemas dapur. Basuh pinggan. Mandikan anak. Siapkan anak. Suap makan. Dan akhir sekali..sleep at 10.30pm. Penat yang amat. Saki baki penat dihujung minggu yang baru lepas nih pun tak hilang lagi. Saje carik pasal namanya. Bangun pagi, jalan dah macam king kong. T_T

Monday, March 21, 2011

Menghitung hari # Part 2

Dalam kesibukan kota. Sempat lagi saya mengarang entri saya untuk kali ini.

Kalau dulu entri Menghitung hari # Part 1 disumbatkan betul-betul sehari sebelum melahirkan si bujang kenit Aliyy Amsyar. Siapa sangka, dalam sibuk menghitung hari. I'm already 38 weeks that time. Masa yang baby dah betul-betul bersedia untuk keluar. Perancangan cuti 1minggu sebelum deliver semua dibatalkan oleh kerana dah deliver 2minggu sebelum. Sungguh tak sabar anak umi nak melihat dunia ciptaan Tuhan ni kan.

Hopefully kali ni tak la.

Now saya dah mencecah 36 minggu. Meaning that i'm already 9 months. Huh, cepatnya berlalu. Rakan-rakan dan keluarga semua tak sangka yang saya sekarang sudah mula menunggu hari.

Berdebar. Seronok. Tak sabar. Takut. Risau. Semua ada. Pakej lengkap untuk perasaan sebelum bersalin.

Kalau dulu, sibuk memikirkan macamanalah situasinya menimang anak dan macamanalah situasi cemas itu akan berlaku. Tak kurang juga untuk kali ke-2 ni, samalah juga perasaan dan pemikirannya.

Kalau dulu aku berserah padaNYA yang Esa. Tapi kali ni, aku sangat berdoa dan berharap ia akan berlaku mengikut kehendakNYA. DIA adalah yang Maha Esa. DIA Maha Mengetahui. Dan DIA tahu apa yang DIA lakukan. Jadi aku berserah. Niat didalam hati nak bersalin secara normal sememangnya bertalu-talu datang dalam hati. Pesan ibu, jaga kandungan. Jaga kesihatan. Sentiasa dipandang series kerana tak mahu berlaku komplikasi ketika bersalin. Kesimpulannya, aku tak seaktif dulu. Cepat penat. Cepat letih. Sakit belakang. Sakit kaki. Semualah!

Kalau dulu sampai waktu dah sarat pun masih gagah naik PUTRA LRT. Gagah beratur dan bersempit-sempit setiap hari. Berjalan 10-15minit dari ofis ke Stesen KLCC. Gagah!

Tapi kali ni, drive hari-hari balik kerja. Masih gagah. Ditambah pula dengan kerenah si bujang kenit yang semakin ligat membesar dan bijak. Menghadap traffic jam hari-hari. Harap-harap kali ni adalah rezeki untuk bersalin normal. Kata-kata doktor tempoh hari merisaukan aku.

"Ye puan. Sebelum apa-apa, saya cuma nak beritahu saje. Bagi ibu yang pernah having a C-section for the 1st baby, during the 2nd delivery if you're trying to have a normal birth boleh menyebabkan jahitan lama itu pecah."

Aku hanya tersenyum. Sedangkan dalam kepala rasa nak pitam. Apalah doktor nih kata macam tu!

"It is true. But the precentage is small la. About 0.1% - 1%. Depend on how hard the contraction you are having. So i just want you to bear in mind. You need to positively thingking. Mentally and physicaly prepared are really really need to be with you during labour."

Aku mengangguk.

Menakutkan. Merisaukan. Tapi masih nak kuatkan semangat.

"And lagi, if you're end up with C-section for this 2nd time. That means the 3rd one you need to have C-section as well. And the limitation for those who having C-section only until 3 kids."

Hmmmmm...mungkin sebab dia bukan doktor melayu yang tahu apa erti 'tawakal dan doa banyak-banyak'. So sebab itulah kata-kata dia lebih kepada fact bukan faith.

Blur.

Tak tahu nak kata apa.

Dan akhirnya,

"Ya Allah, aku serah dan tawakal padaMU. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui".
Semuanya kuasa Tuhan. Jadi aku berserah dalam harapan yang sangat tinggi.

Sangat memerlukan kata-kata semangat dan peransang. *mengeluh

So sekarang membilang hari. Hari satu..hari dua..hari tiga..dan hari hari. *Mengeluh.

Check up seterusnya 29 Mac 2011, 38 weeks. Hmm dah sangat-sangat hujung dah nih. Klu masa Amsyar dulu, 38minggu 2 hari dah selamat melahirkan si bujang kenit tuh! *Mengeluh.

Tapikan.
Actually dah masuk 2nd ni, takde la menghitung sangat.
Cume sekadar mengingatkan diri sendiri yang baby akan keluar tak lama lagi.

Sebab?

Mungkin dah ada anak 1orang kot.
Dicampur dengan kerja yang makin lama makin banyak. Almaklumlah, dah nak habis 'financial year'. Sana sini sibuk nak habiskan budget. Hmmm..at the end, si buyong ni jugak lah duduk statik tak bergerak di kerusi sendiri habis kan kerja. *Mengeluh.

Uhh..tak baik mengeluh banyak sangat kan.

Kerja2 yang dah sedia ada +
kerja2 last minute yang 'urgent' +
kerja2 yang patut disiapsedia sebelum maternity leave
= S.E.R.A.B.U.T!

So sekarang, semuanya saya tawakal.

Nak tahu.
Bukan saya je yang risau nak pergi maternity leave nih.
Semua risau. Sebab?!

En.suami. Sebabnya, tak ready lagi. Projek tengah menimbun.
Sedara mara dan keluarga. Sebabnya mereka akan ada kenduri mase saya 38 minggu.
Dan yang paling risau sekali. Di ofis. Wahhh...cam diva jek semua orang perlu risau.
Hmm bukan ape.

Saya memang keje 'onemanship'. Takde siapa yang boleh cover. Unless kene hired consultant tolong gantikan tempat saya sepanjang 'maternity leave'. *mengeluh.
Orangnya masih belum habis trainning dan hand-over lagi. Baru briefly explain on the job description.
Risau kalau tak sempat. Kalau tak memang kene belajar sendiri la gamoknye orang tuh. Dan tugas saya untuk memudahkan semua orang. Saya kenelah prepara segala yang patut supaya senang diorang nak refer apa-apa without mengganggu saya. *mengeluh.

Ukhhh..panjang lebar betul!

Akhir kata saya..

"Saya betul-betul mengharapkan normal birth kali nih. Really really berdoa agar saya boleh normal birth.
Saya memohon agar DIA permudahkan urusan saya dan keluarga. Berikanlah saya kekuatan untuk menghadapi segala dugaan yang KAU berikan. Jauhkanlah kami dari segala kesulitan... " Amin~

Saya tahu bukan saya je yang ada perasaan macam ni. Tapi semua ibu mengandung akan rasa begini.

Tak sabar.

Tapi.

Takut.
Risau.
Lemah.
Emosi tak stabil.
Fikiran bercelaru.
Fikir bukan bukan.
Mimpi bukan-bukan.

Subhanallah~

Memang betul-betul rasa macam dah akhir hayat.

Sibukkan diri dengan kerja-kerja ofis. Hal-hal rumahtangga. Dan macam-macam lagi. Dekatkan diri denganNYA. Kita insan yang hina memang mudah lupa.



Latest!


** Nak mohon maaf pada suami dan keluarga dan kawan-kawan dan semua yang mengenali diri saya.
Andai kata ade terkecilkan hati. Saya minta maaf.

** Baba, umi minta maaf . (You know me. Umi tak boleh cakap lebih-lebih nati umi menangis sendiri)



Sayang dia!

** Amsyar, umi sayang dia sangat-sangat.
Klu lepas nih umi jadi terlebih garang, jangan merajuk dengan umi ye.
Klu umi terlupa tak fokus dengan Amsyar, jangan jauhkan diri dengan umi ye.
Umi nak jaga adik. Adik kecil lagi. Umi nak Amsyar jadik anak yang baik. Abang yang baik. Sayang adik. Sayang umi. Sayang baba.


Doakan umi selamat ye~

Monday, March 14, 2011

Bulan March :: Baby sales

Untuk mama papa, ayah ibu, mummy daddy, umi, mak, walid, abu dan segala-gala lah yang seangkatan dengannyehh!
Kalau kamu-kamu shopaholic untuk anak-anak terhebat, jom la habiskan weekend kite di jualan murah!!!

Seperti yang korang suma tahu, dan juga pada yang tak berapa tahu atau memang tak ambil tahu. Bulan ni memang betul-betul bulan untuk Si Kecil'.
Jusco dah sah-sah memang ada. Bagi yang tinggal di ibu kota tuh, lalu je Jusco terpampang besau banting 'Baby fair sale'.

Kesimpulannya, MARCH is a month yang tiap kali datang hari minggu, saya akan menapakkan kaki ke baby fair.

Gile.

Bukan banyak duit tau. Hobi.
Hahaha..tunggulah korang bila ada anak nanti. For those yang dah ada anak, pun sama jugak. Rambang, mata weihh.
Perkara paling bahaya bila duit gaji masuk ni, adalah pergi ke baby sales. Sungguh tak ingat dunia.

So now, sukalah saya nak review warehouse sale yang saya dah pergi ~

3 - 13 March: My Dear warehouse sale Review:
Saya dah menapak mase 3rd day. Pergi berdua, saya dan kakak ipar yang mempunyai hobi yang sama. Tapi. Lokasi di Puchong. Agak sukar nak cari bagi mereka yang tak biasa dengan kawasan Puchong. Brand barang of course la MY DEAR. Barangnya memang affordable la. Tapi for those yang looking for a branded thingy, tak sesowai la kot. Bagi saya yang selalunya carik barang elok dengan harga yang ok ok memang sinilah tempatnya. Toys memang best best. Untuk yang ade toodler, memang rambang mata. Tak tau nak beli yang mana. Stroller, baby cot, play pen dan semualah. Semua memang murah-murah. BUT not for cloth. Baju-baju cuma ada 1 korner jek. Banyak, tapi tak banyak brand la. For newborn baby, ade carters' and oshkosh. The rest semuanya banyak baju untuk toodler and above. Nama pun 'sale' mestilah best! Tambah pulak saya nih bakal menambahkan ahli keluarga. So bile tengok barang baby ni, mesti beli untuk abang and adik! Best. Konon nak beli baju jek. Tapi before balik tuh sempat grab toys untuk si bujang kecit yang kene tinggal, tak ikut umi pergi shopping. Of course lah, umi akan bagi habuan. (,^^)

10 - 17 March: Baby fair (Jualan Murah!!) at Hotel Sri Petaling

Review:
Minggu ke-2 in March, sekali lagi menapakkan kaki ke another warehouse sale. Betul-betul di Hotel Sri Petaling. Senang nak carik. Kali ni, bawa husband and my terrible-two. Gagagga. Why?? Ha, memang penatlah baba dia nak jaga. Lari sana sini. Masuk celah sana sini. Letih nak melayan. Umi? Shopping dengan aman tanpa menghiraukan anak. HEHEHE. Best! This time tak banyak toys. Nak shopping baju anak-anak, memang sesuai sangat-sangatlah. Banyak sangat pilihan. Memang kerambangan. Dan seperti biasa. Cloth for baby boys mesti adventure sikit nak carik. Kali ni siap ada basikal untuk kanak-kanak pun ada. Umi tak rambang mata. Tapi Amsyar yang rambang mata. 'HUH.Mana satu nak naik nih'. Jenuh la baba nak melayan. Sengih dan geleng kepala ja orang tengok kami bersilat dengan si bujang kenit nih. Kasikla chance, naik 1-2 jenis basikal. Yang best tuh. Tak nak balik. Uwaaa..lagi la tension. So umi cume shopping baju-baju jek. Dah takde selera nak tengok yang lain-lain sebab Amsyar dah 'buat perangai'. Tapi not bad jugak la. Depends on what are you looking for.

18 - 20 March: 2nd Motherhood Expo at Midavalley, Exhibition Centre Review:
Ukhh..yang ni wil happen this weekend. Dah pernah pegi yang 1st. Yes, its an exhibition. So macam-macamlah, bukan setakat barang-barang and baju-baju jek. Segala jenis education promotion suma ada. Siap ada competition. Consultation and macam-macamlah. Yang penting sesuai la for parenthood yang baru nak mula macam saya ni. So while shopping we can gain knowledge. Ha, photoshoot pun ada. So yang 2nd ni, almost the same la kot.
Tapi tak sure lagi nak pergi ke tidak. Mungkin husband dah fobia dengan ayat, "Jom la pergi, cuci mata je...", tapi at the end letak bakul kat kaunter and said, "Ba, dah siap.. Baba bayar, umi jaga Amsyar". (,^^)


Itulah dia, March 2011 saya. Best kan!

Sayang baba!!!
Niat menakel suami sendiri. Tapi apakan daya he's already said,"Saturday ni baba kene kerja".

Huk! T_T

Habis la plan pergi baby fair and balloon bergas itew...
Badan dah tak larat. Kaki dah berat. Pinggang dah sakit. Tapi ada hati nak berjalan lagik.. ~

Yang penting..kami always gembira~


Nota pendek: Pada saya, barang-barang baby ni sangat bagus beli bila ada sales. Harga yang ditawarkan memang menarik!

Friday, March 11, 2011

Blogger cabok!!

Ye itulah saya! Mengaku tanpa segan silu.

Dengan erti kata lain.

Saya BUKAN BLOGGER terhebat.

Chewah! macam tajuk filem melayu 'Saya tak bodoh'. Pernah dengar?

Ha.. talking about that movie. Korang rasa tak lagi sedap kalau tukarkan tajuk tuh jadi, 'Aku bukan dungu'. Macam menarik je.(i think!)
Maksud lebih kurang. Cuma ayat lebih classy? (Perasan ye!)


Okeh, back to my title for this entry.

Ya!

Blogger cabok! Sebab? Saya tak hebat.

Saya memang bukan 'Blogger' terhebat. Cita-cita mungkin ada, tapi sangat yakin tak kan tercapai. Kenapa?

Saya bukan hari-hari blogging.

Dan bila ada masa nak blogging, masa tu cukup-cukup sekadar untuk masukkan entry yang sangat.'Dull'.

So nak menjengah blog orang lain pun hanya bila saya sempat. Senang cerita, i'm a silent blogger, reader and writter.

Apa yang suka di'blogging'kan??
Apa-apa saja. Yang ingin dikongsi. Menulis untuk diri sendiri. So HEBAT untuk diri sendiri jek. hehehe...

Kadang-kadang superb jeles tengok orang boleh kerap blogging wutever they want. Aku?!
Sungguh tak berdisplin dan konsisten. Ada hati nak berjaya. T_T

Masalah biasa akan berlaku. Topik dah ada. Entry dah ada. Tinggal nak copy and paste jek.

Tapi masih tidak berjaya nak menempelkan dalam blog sendiri. Tempat penyimpanan content-content entri semuanya bersemadi dalam Gmail draft box. HA?! Ye. Memang itulah kerja saya. Simpan banyak-banyak sampai semuanya jadik outdated. Lepas tuh. Delete. Hahaha.

Banyak yang ingin dikongsi. Tapi tak berjaya nak sematkan dalam blog sendiri. Hampas!!

Tengok je la dalam February 2011 nih. Kontot sungguh senarai entri yang dimasukkan. Itu pun sebab ada event. Sebenarnya, lepas-lepas tuh banyak sangat draft entri yang tak berjaya dikomersial kan. Kasihan mereka. Mereka tak bersalah. Yang bersalah adalah saya. Si blogger cabok! (,^^)

Jadi saya harap, orang tak bosan dengan saya.
Berkata dalam hati tak sedar diri. Huahuahuahua...

Saya meng'expose' diri.
Gambar dikala bosan sorang-sorang dalam kereta ditengah-tengah traffic jam di Jalan Ampang-Jalan Tun Razak.
Dari jam 5.30ptg keluar ofis, pukul 7.30pm baru sampai di nurseri Amsyar. Sian anak umi.


** Err...even entry ni pun dah dikarang few months ago. (,^^) BANGGA. Arini dapat tepekkan topik inieh... gugugugu...

Thursday, February 17, 2011

Ulang tahun yang ke-2 buat Aliyy Amsyar

17 February 2009

Tak sangka...pejam celik. Pejam celik. Dah 2 tahun Aliyy Amsyar.

And this year will be a challenging year for Amsyar. HUH?! Really??
No la, the cabaran more for baba and umi. Ukh!!
Having a 2 kids isn't it challenging? Hehehe..kenela prepare dari segi mental fizikal dan rohani. Ukh!

Kononnye, birthday Amsyar sekadar nak cut the cake jek. Tapi, hati umi and baba. Macam biasalah. Always nak yang terbaik je untuk anak. (,^^)

So we decided to celebrate di Amsyar's Day Care - Taska Salihah yang dah banyak berjasa. Looking after Amsyar since his 10 months old. Nak kata perfect. Tidak. Cukuplah dengan bersyukur sebab ada orang boleh jaga Amsyar masa umi dan baba pergi kerja kan! Alhamdulillah. So dengan niat, nak kongsi keseronokan memotong kek bersama kawan-kawan di taska. Umi pun prepare lah ape yang patut.

Most things dah ready!
Party pack??

Done!

Balloons??

Done!

And...ohh..handmade birthday hat from umi
for a special Birthday Boy - Aliyy Amsyar
Cantik tak!

Ape lagi eh?
Ah-haa! KEK?!
Done!

So now! R.E.A.D.Y!!

Celebration berjalan dengan lancar..seperti yang dirancang..ringkas and enjoy with all kawan-kawan Amsyar.

And his enjoy too...

Klik-klik sekitar 'birthday party' Aliyy Amsyar yang ke-2

Sayang umi dah besar....

17 February 2011

Monday, February 14, 2011

Selamat Hari suami Isteri...

14 February dah begitu sinonim dengan valentine's day. Rata-rata ramai couples yang celebrate bersama pasangan kekasih masing-masing.

But not us.

Masih diingat lagi, 14 February 2005. Saya dan si dia keluar makan. And he said.

'We will not celebrating Valentine's Day ye sayang...'

Muka sedih.

'Sebabnya..hari-hari adalah hari kekasih buat kita.'

Barulah tersenyum. I know what you meant.

Since that, kami tak pernah pun buat ape-apa yang best for Valentine's Day. Cukup sekadar ucapan. Tapi adakah itu dikatakan, celebrating Valentine's Day?
Hmmm...entahla kan.

conversation on 14 February 2011

Ye. Mungkin kita jadikan ia sebagai Hari Suami Isteri??

Hahaha, hari untuk berDUA-DUAAN. *wink*

Ermm..boleh ke berdua?

Hahahha. Gelak lagi.

Dengan anak 1 orang. Boleh berdua lagi ke?

Of course BOLEH! Tapi di rumah je lah. Pandai-pandailah korang setting! Hahahaha...gelak nakal!

Okeh cukup.

So sememangnya, tiada apa yang special.

Cuma.

Untuk saya dan juga en.suami 14 February kami pasti teringatkan saat-saat kami berdebar-debar menantikan orang baru.

14 February 2009, walau sarat dengan 38minggu pregnancy. Sempat lagi pergi tengok wayang dengan kawan.

Dan apa yang lain dari pasangan couples lain. Dan harus diingati.

Kami pergi tengok wayang bertiga. Saya, kawan saya dan suami saya.

Tak dapat seat satu baris. Dapat 2+1. So?

Of courselah saya duduk sebelah kawan saya. (Sungguhla kan..)

Suami? Hehehe..duduk di sebelah entah siapa-siapa. Kesian.

Tapi takpe.

Whatever it is. Balik rumah tidur pun of course lah sebelah suami kan.

So why not?! *Senyum nakal*

Suami always disisi ma....

Itulah dikatakan Selamat Hari Suami Isteri....

Ya, only for us.

*Once upon a time*



** Oh lupe. By the way, nak tahu cerita apa yang kami tonton mase 14 Feb 2009??

Movie Geng Upin & Ipin.

Hahahaha... And 3 days after, Amsyar safely delivered by C-section. And his face? Dah macam Upin Ipin.

*GELAK!*

Tuesday, January 25, 2011

TAK TaHU.

Saya memang tak tahu.

Saya rasa serabut.

Celaru.

Pening.

Risau.

Banyak sangat nak tulis, kalau nak senaraikan 'APA' yg saya risau. Celaru. Pening. Serabut.

Nak cerita pun, dah rasa serabut sangat jalan cerita nya.

Nak cakap pun, dah rasa ketidak teraturnya.

Maybe semua 'APA' itu datang serentak. Hal rumah. Hal kerja. Hal keluarga. Hal diri sendiri.

So what i could say here.

I need my own space. Really need my own space. With my own time. With my own love.

Rasa nak pergi jauh-jauh.

Saya nak dedicate lagu ni untuk diri saya.

Wednesday, January 12, 2011

Am i ready?

Jangan tak tahu, soalan itu pun boleh jadi isu for 2nd mom tau.

Hmmm...i hate this feeling...
Tak tahu macam mana nak explain. But i hate it. Kalau boleh nak buang jauh-jauh.

Since pindah rumah, i know it is the time to prepare for our 2nd baby, mentally and physically. Bukan umi je kene get ready, baba and Amsyar pun kene ready jugak. What the hard part. (Sigh)

Susah.

Diam tak diam, Amsyar dah start tidur di katil sendiri.

Tapi.

Masih tak berenggang. Katil dia betul-betul rapat dengan katil kami. Sungguh tak bersedia. Dalam hati umi, hanya DIA saja yang tahu.

Oh, umi. Kuatkan hati. Tak tahu nak gambarkan atau ceritakan macam mana. Tapi ia berat. Seolah-olah, macam berpisah jauh. Kalau nak tahu, malam pertama Amsyar tak tidur dicelah umi dengan baba. Umi tidur menghadap Amsyar. Mata hanya perhatikan dia. Takut dia nangis. Takut die tak biasa. Hakikatnya. Umi dia yang tak biasa. (,^^) Setiap kali Amsyar berubah kedudukan tidur, umi mesti terjaga. Walhal, masa 1st Amsyar keluar dari perut umi ni punyalah berat mata umi nak bukak. Hmmm. (Mengeluh lagi...)

Kalau nak cerita memanglah panjang lebar. Dan perasaan ni sentiasalah muncul setiap kali saya tengok dia. Dan akan makin kuat perasaan itu bila saya berdua dengan dia sebelum tidur. Bersediakah umi bila seorang lagi buah hati nak keluar. How can i divide my love with the one i love. (Kalau fikir-fikir balik, 'how could you say that, umi'). Tapi itulah hakikatnya.

Last night, seperti malam-malam sebelumnya. Lepas Maghrib, Amsyar akan makan. Bila dah settle dinner, sebelum tidur Amsyar akan disiapkan samada tukar baju atau tukar pampers ataupun mandi. Sebabnya lepas makan memang tak sah kalau tak comot baju, comot muka, rambut segala. Hik! Biasalah. Dah bijak. Mane reti makan duduk diam-diam. Siap semua. Susu ready. Sambil minum, umi mesti dodoi dia sampai dia tidur. That moment was always a GREAT and WONDERFUL moment for mom kan.

Ye. Dan disebabkan moment 'itu' lah saya buat entri ini. Semalam lepas je Amsyar habis minum susu, Amsyar dah mamai. Dan biasanya dia akan terus tidur. Tapi. Malam tadi, habis je susu die merangkak pergi ke umi dan tidur atas dada umi. Walaupun perut umi dah besar. So tak boleh nak panjat, Amsyar melabuhkan kepalanya ke dada umi.

Sungguh sayu.

Damai.

Aman.

Umi tak sampai hati tengok anak tidur dalam keadaan tak selesa, terus peluk dan membantalkan lengan umi untuk Amsyar. Damai. Sungguh besar 'nikmat' yang Tuhan beri. Merenung Amsyar tidur.

Dalam 5 minit. Renung muka dia, dalam cahaya bilik yang samar-samar. Umi belai rambut dia. Cium mulut dia. Cium dahi dia. Cium pipi dia. Cium mata dia. Cium hidung dia. Peluk erat-erat. Sungguh berat cabaran ini. Dalam kepala mula melayang. Dalam hati berkata-kata. Apalah yang akan berlaku April nanti. Bila baby dah keluar. Adakah semuanya akan sangat berlainan? Dapatkah Amsyar bermanja dengan umi lagi?

Hmmm..(Mengeluh lagi)
Akhirnya, umi kuatkan hati.
"Baba tolong umi angkat Amsyar. Letakkan kat katil dia."
"Laa..kenapa tak biarkan je dia tidur kat katil tadi...", baba tanya sambil angkat Amsyar.

Umi diam.

Dalam hati, setiap saat. Setiap masa. Umi berdoa.
Ya Allah berikanlah aku kekuatan dalam menghadapi segala cabaran yang Engkau berikan. Janganlah ada sedikit pun perasaan 'pilih kasih' aku terhadap anak-anak aku. Sesungguhnya, aku berdoa agar aku dapat membahagi kasih terhadap anak-anak ku dengan seadil-adilnya. Aminnnn...

Sunday, January 9, 2011

MASA UNTUK MENGERJAKAN MR.CRAB....

Takde resepi....sebabnya ini resepi caca merba...heheh...
So inilah hasilnya.

Before...
After...
And..done! Hehehehe...Picas baba jadik mangsa...pic umi and Amsyar tak ley masuk setelah ditapis.

Sekian...itu sahaja cerita MR.Crab.

Terima kasih sekali lagi pada Nana...

Friday, January 7, 2011

Teman Terbaikku....Terima kasih kawan...

Terima Kasih Nana...

Punca:

4 Januari 2011.

Seorang kawan menemani kawannya untuk 1st Antenatal checkup.

Sewaktu didalam kereta...

Kawan: Ni mesti umi dia ada teridam ape-ape tak dapat mase mengandungkan Amsyar nih.

(Berkata-kata sambil memandang Amsyar yang tengah meleleh-leleh air liur walaupun usia dah nak menjangkau 2 tahun)

Umi Amsyar: Heh, ada la juga. Tapi tak la craving bagai nak gila. Cuma macam teringin je la. Teringin nak makan ketam.

Kawan: Laa...kenapa tak beli je.

Umi Amsyar: Heh, saya tak tahu siang! (sambil ketawa) Dan juga tak pandai beli. Tak reti nak pilih…(Gelak besar lagi..)

Kawan: Ala…senang je. Tape-tape nati kita kuar beli sama-sama kalau berpeluang. Harus bagi pada Amsyar ni. Orang tua-tua kata, kalau nak hilangkan ’air liur yang meleleh’ nih kene bagi ape yang umi dia tak dapat nak makan.

Umi Amsyar: Oh yeke?? Ha, harus carik nih!

Topik berakhir disitu...

Keesokan hari...waktu lunch time. 5 Januari 2011.

Di ofis.

SMS masuk and receive missed call

Umi Amsyar, return the missed call.

“Hello, ko call aku ke?”

“Ha’ah, takde nak betau nih… Tadi aku pergi pasar beli barang, terjumpa ketam. Teringat kat ko, so aku beli la sket. Dah siap siang semua dah. Nanti datanglah amik ye.”

”Laaa..yeke...susah je. TERIMA KASIH NANA!!!”

Hati berbunga-bunga..., ”Eh, berapa ringgit semuanya?”

”Eh, tape tape. Orang kata sedekah pada ibu mengandung lagi murah ’rezeki’. So ko datang amik je nanti”

Umi Amsyar, speechless. Terharu. ”TERIMA KASIH NANA!!!”

Cepat-cepat tadah tangan dan berdoa.

’Ya Allah ya Tuhan ku, KAU murahkanlah rezeki kawanku ini. Kabulkanlah hajatnya itu. Berkatilah segala apa yang dilakukan dan apa yang diminta. Aminn’

’Mudah-mudahan adalah ’rezeki’ Nana tahun ni’, berbisik didalam hati.

Mula-mula fikir, bila-bila free nak pergi amik. Tiba-tiba, asyik terbayang ketam yang dah siap dimasak, tambahan pula Googling resepi Chili Crab. Makin terliur, dan makin berkobar-kobar nak pergi amik after work tuh jugak.

Elok pula, tuan rumah yang kata nak jumpa hari itu, tak jadik plak. Terus ajak en.somi pergi amik ketam. Oh ketam. Dah lama saya menunggu kehadiranmu.

Call Nana, ”Na, aku on de way nak ke rumah ko nih. Ada rumah tak. Now, takde lah jauh sangat dah. Tapi jem gile”.

“Aku kat luar. Ingat ko jadik jumpe owner tuh. So kami pun keluar la. Nak patah balik, agak jauh jugak nih

Selepas berdiskusi tentang nak amik ketam ni. Nana pun kata,” Dayah, takpe. Suami saya kata boleh hantar. So dah alang-alang die rajin nak hantar. Kang malam-malam sikit saya dating rumah hantar ketam. Sambil memandang en.somi, tiba-tiba saya bersuara tanpa motif, ”Tengok, kawan saya lagi sayang saya dari baba”. En.somi diam.

Ye..ketam sudah selamat di tangan saya. Panjang betul kisah ketam nih. Harus disematkan dalam blog buruk saya nih. So nanti, masa untuk mengerjakan mr.crab!

No.1 - in Teman Terbaikku application from FB


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...